شیر پروانه ای: مزایا و معایب+ کاربردهای آن دانشنامه آهن ملل | kasrasaran

در این بخش ضمن بررسی تفاوت‌های شیرهای پروانه ای و کشویی‌ درمی‌یابیم چرا و در چه مواقعی صنعت‌گران استفاده از شیر پروانه ای به شیر فلکه چدنی ترجیح می‌دهند. در این مدل شیرها همانند سایر شیرهای قبلی باز و بسته شدن شیر به وسیله یک اهرم فلکه‌ای انجام می‌شود. در این مدل شیر پروانه ای با چرخاندن فلکه شیر باز و بسته می‌شود.

شیر پروانه ای چه انواعی دارد؟

وقتی میله چرخش دیسک را با یک چهارم چرخش به یک موقعیت عمود بر جهت جریان می بندد، بسته می شود. اکچویتور ها، روشی مطمئن برای کنترل شیر ها از یک مکان از راه دور هستند. این اکچویتور ها عملکرد سریع شیرهای بزرگتر را نیز ممکن می سازند. شیر پروانه ای معمولی بدن دایره ای، دیسک دور، شفت و سیت های فلزی یا نرم است.

شیر پروانه ای: مزایا و معایب+ کاربردهای آن دانشنامه آهن ملل | kasrasaran

در شیرهای پروانه ای فلنجی گیربکسی نیز چرخش فلکه متصل به محور شیر سبب باز و بسته شدن شیر می شود. در شیرهای پروانه ای گیربکسی سیگنال دار چرخش فلکه ی متصل به محور شیر پروانه ای سبب باز و بسته شدن شیر پروانه ای می شود. علاوه بر اینکه باز یا بسته شدن شیر توسط یک سیگنال به پنل اعلام حریق و یا هر پنل واسط دیگری (Junction Box) اعلام می گردد.

  • از مزایای شیر پنوماتیک نسبت به شیربرقی قیمت پایین تر می باشد این مورد در صورتی که محدودیتی بابت کمپرسور باد وجود نداشته باشد، بسیار به صرفه تر خواهد بود.
  • شیرهای پروانه ای تولید شده با بدنه فولاد ضدزنگ، از آلیاژهای آهن، نیکل و کروم اینجا را نگاه کن ساخته می شود.
  • شیرهای پروانه ای می توانند طرح های متنوعی داشته باشند که هر کدام از آنها کاربردهای خاص و دامنه فشار را دارند.
  • شیرهای پروانه ای API 609، از سیت های نرم یا فلزی ساخته می شوند.

همچنین با توجه به وزن کم و ابعاد باریک آن به راحتی قابل حمل و سبک است. براساس نوع سیال، درجه حرارت و فشار کاری جنس بدنه این مدل در چدن نشکن، برنز، استیل، آلومینیوم و فولاد ساخته می شود. این نوع شیر دو سوراخ در بالا و دو سوراخ در پایین دارد که بین فلنج ها بسته می شود. عملکرد آن موجب حفظ مهر و موم جهت محافظت در برابر دیفرانسیل فشار دو جهته در جریان سیال می شود. در حقیقت از یک بدنه معمولی و صفحه دایره ای شکل که در مرکز آن قرار گرفته، ساخته شده است.

پرفروش‌ترین‌های شیر صنعتی

از آنجایی که کربن استیل نسبت به سایر متریال ها ارزان تر است؛ شیرهای پروانه ای کربن استیل ارزان تر هستند. کربن استیل مقاومت کمی در برابر خوردگی دارد پس نمی توان آن ها را در مسیر سیالات خورنده استفاده کرد. مهم ترین کاربرد شیر پروانه ای در سرویس های مختلف مانند قطع و وصل کردن سیالاتی مثل مایع، بخار، هوا و در سیستم های خلأ و آتش نشانی است. معمولا شیرهای پروانه ای بزرگتر مجهز به گیربکس (Gear Box) می باشند. وجود گیر بکس در شیرهای پروانه ای عملکرد شیر را ساده می کند اما هزینه ی بالاتری در پی دارد.

شیر پروانه ای هم مرکز (مرکزی)